Telefon: +36 1 477 45 00
1088 Budapest, József krt. 4.Térkép

Mindegy, hogy valami kortárs vagy hagyományos, csak a szikra számít

Budapest, 2014. április 24. – Vajon a kortárs művészet csak valami új lehet? Esetleg a hagyományos művészethez kapcsolódó művészet születhet és fejlődhet ma is? Melyik volt jobb: a régi vagy a mai színház? Milyen volt a színházi kultúra régen és most? Többek között ezekre a kérdésekre kerestek választ a második Nemzeti Művész Klub háttérbeszélgetésen a Hotel Nemzetiben, amely résztvevői ezúttal Bodrogi Gyula, Bagi Iván, Faragó András és Szamódy Zsolt Olaf voltak, a beszélgetés központi témája pedig a kortárs és a hagyományos művészetek, mely a diskurzus végére egészen kiszélesedett.

Decemberben szervezett először háttérbeszélgetést a Hotel Nemzeti Budapest által alapított Nemzeti Művész Klub. A szálloda az MGallery kollekció első tagja hazánkban, üzemeltetői a hotel rendkívül gazdag történelmét, kultúrához való kötődését megtartva az Artistic Spirit of Budapest,gondolat jegyében szeretne Budapest művészeti szellemiségéből ízelítőt adni,ennek egyik eleme pedig a Nemzeti Művész Klub. A Művész Klub tagjai szeretnék rendszeressé tenni ezeket a találkozásokat, hogy terük legyen arra, hogy a művészek a valódi művészeti értékekre koncentráljanak, és alkalmuk legyen a közös véleményformálásra. Éppen ezért gyűltek össze ismét, hogy megvitassanak egy művészeti témát, ezúttal a kortárs és a hagyományos művészetet górcső alá véve. A jelenleg 23 tagot számláló klub tagjai közül ezúttal részt vett a beszélgetésen Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színésze, Faragó András színművész, Bagi Iván humorista és Szamódy Zsolt Olaf fotóművész különböző művészeti ágakból érkezve ült le beszélgetni, a cél pedig nem az volt, hogy közös nevezőre jussanak, vagy éppen a kortárs vagy hagyományos művészetek mellett tegyék le a voksukat, inkább gondolatébresztőnek szánták az alkalmat.

nemzeti15

A beszélgetés egy egyszerűnek tűnő, ámde annál nehezebbnek bizonyuló kérdéssel indult – vajon be lehet-e pontosan határolni azt, hogy mi a kortárs és mi számít hagyományosnak. Bodrogi Gyula szerint a kortárs általában valami szokatlantól eltérőt és modern dolgot takar. Szamódy Zsolt Olaf az egyes művészeti ágak alapjait érti hagyományos művészet alatt, szerinte a kortárs művészet alkotására akkor van lehetőség, ha ezek az alapok megvannak. Ebben a formában pedig a kortárs törekvésről beszélhetünk, amikor valami újat adnak az egyes művészek.
Faragó András a hagyományos alatt a színházra lefordítva a hagyományos tradicionális jelmezekben, háttérrel és szöveggel előadott előadásokat érti, és szerinte van egy új modern oldal, amikor a ruhák már puritának, akár díszlet sincs és csak az előadásmód számít – ebben az értelemben pedig ezt nevezhetjük kortársnak. Bagi Iván humoristaként az egyes tradicionális vonalakat, például a Sas József-féle kabarét a stand-uppal állította szembe, mint a hagyományos és kortárs példáit. p>

Kibővítve a kortárs-hagyományos művészetek tematikát szóba került a beszélgetésen a színházi élet megváltozása is. Faragó András napjainkban leginkább azt hiányolja, hogy mostanában a korábbihoz képest kevésbé lehet bekategorizálni az egyes színházak stílusát, nehezen tudják előre kiszámítani, hogy milyen színdarabokat látogatnak meg, eltűntek az egyes színházak arculatai. Bagi Iván ezzel szemben hangsúlyozta, hogy szerinte éppen úgy, mint régen, ma is tudni lehet, hogy a például a Madách Színház egy látványos tematikus musical színház, az Operett is egyértelműen kommunikál – nem érez összemosódást. Bodrogi Gyula szerint a mai színház hiányossága leginkább abban mutatkozik meg, hogy korábban egy-egy darab az egyes színészekre íródott vagy az ő személyükre vártak ahhoz, hogy bemutassák, ma viszont személyiségtől függetlenül kerülnek véleménye szerint a művészek kiválasztásra egy-egy szerepre, leginkább ismertségük alapján. Egy másik kritika, amelyet a Nemzet Színésze fogalmazott meg a mai színházzal szemben, hogy nem a kereslet alapján játsszák gyakrabban vagy ritkábban az egyes darabokat, így ugyanolyan látogatottsággal fut a népszerű és a kevésbé népszerű előadás is – amely a nézőket is félrevezeti.

A harmadik érdekes kérdést a beszélgetés egy nézője vetette fel – arra volt kíváncsi, hogy a művészek hogyan élik meg a színházi öltözködési kultúra változását, vajon elvárható-e az, hogy egy színházba, mint egy szentélybe lépjenek be a nézők, vagy legyen csak egyszerűen a mindennapjaik része és ilyen tekintetben ne legyen elvárás, hogy alkalmi ruhába öltözzenek. Faragó András elmondta, hogy úgy véli, nagy baj az, hogy nem adják meg a tiszteletet a színháznak, egy ünnepnek kell lenni még mindig a nézők és a művészek számára is nemcsak a színháznak, a kiállításoknak és más művészeti eseményeknek is, ezzel pedig minden résztvevő művész egyetértett.

Bár a kérdés még mindig nyitott maradt, mi számít kortársnak és mi hagyományosnak, illetve melyik miben jobb vagy rosszabb, egy konklúziót azonban sikerült levonni, amelyet Szamódy Zsolt Olaf fogalmazott meg:„Gyakorlatilag mindegy, hogy az egyes művészek alkotása kortárs vagy hagyományos, a lényeg, hogy a pici plusz, a szikra legyen meg, mert akkor átmegy az alkotás másoknak is.” A Nemzeti Művész Klub ezúttal is egy izgalmas gondolatindító beszélgetést kezdeményezett.

Friss zöldségek és gyümölcsök várhatóak a Hotel Nemzeti tavaszi étlapján

Budapest, 2014. március 1. – Hamarosan étlap váltásra kerül sor a Hotel Nemzetiben, amelyre már hetek óta lelkesen készül csapatával a szálloda séfje, Pap Márk. Bár a részleteket még nem osztjuk meg, annyit elárulhatunk, hogy a piros gyümölcsök és friss zöldségek alapjaiban meghatározzák tavaszi ízeinket. Ráadásul még egy újdonsággal kedveskedünk vendégeinknek: egy teljes menüt kínálunk azoknak, akik étkezésükre fokozottan odafigyelnek.

„Nem véletlen, hogy tavasszal sokan megbetegednek, talán többen is, mint télen – hiszen ilyenkor kiürülnek a vitaminok szervezetünkből, és ettől sebezhetőbbé válunk. Ez viszont odafigyeléssel és tudatossággal megelőzhető, rengeteg vitamindús zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre ebben az évszakban a vitaminok és ásványi anyagok pótlására. Ebből indultunk ki mi is, amikor elkezdtük legújabb tavaszi étlapunk fogásait tervezni” – mesélte el elöljáróban séfünk az új étlapról.

nemzeti15

És, hogy pontosan milyen zöldségek és gyümölcsök dominálnak majd az ételeinkben? Annyit már elárult Márk, hogy a piros gyümölcsök mindenképpen több fogás alapját képezik majd, például az eper is biztosan főszerepet kap az étlapon, de a rebarbarát is nagyon kedveli egy-egy édességgel komponálva. Zöldségek közül hamarosan jön a retek, a friss zsenge zöldborsó és a spárga időszaka, így természetesen a Hotel Nemzeti étlapjáról is rendelhetünk majd néhány ínyencséget ez utóbbiak felhasználásával. A főételek mellett pedig desszertjeink is tartogatnak majd meglepetéseket, leginkább a fűszerek tekintetében – bazsalikom, tárkony és koriander teszi még különlegesebbé majd az édes élvezeteket. p>

„Tavasszal a könnyű ételeké a főszerep, ilyenkor a friss kerti saláta, könnyű mártások dominálnak, ezek mellé pedig szeretnék valamilyen könnyű halat is becsempészni a kínálatba. Természetesen a nagy kedvencektől nem válunk meg, így a gulyásleves csipetkével is megtalálható lesz nálunk. Illetve a hús alapanyagok sem változnak, csak új arcukat mutatjuk meg valamilyen különleges ízesítéssel. A levesek közé azért becsempészünk egy teljesen új ízt – spárgás paradicsom erőlevessel várjuk ínyenc vendégeinket ” – mesélt séfünk a kulisszatitkokról.

Amire pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy mostantól megkönnyítjük azok választását is, akik az étkezésükre fokozottan odafigyelnek: 3 különböző ételnek lesz kiszámolva a szénhidrát és tápértéke.
Az új étlapra már nem kell sokat várni, hamarosan váltunk a tavaszi ételekre, addig viszont javasoljuk, hogy aki még nem tette, az ismerje meg téli választékunkat.

„Inspired by her” elnevezéssel a felső kategóriában egyedinek számító, nők által ihletett kínálatát mutatja be az MGallery

2014. március 3. – A világszerte közel 70 hotelt számláló MGallery az Accor Csoport felsőkategóriás kollekciója, egy egyedi, kifejezetten nőknek nyújtott szolgáltatással várja hölgy vendégeit, a nekik járó megkülönböztetett figyelem fontosságát hangsúlyozva. Az „Inspired by her” (avagy a Hölgyek ihlették) szolgáltatásokat január közepe óta tesztelik Franciaországban: a Hotel Carlton Lyon-ban, a Grand Hotel de Cabourg-ban, az Aix en Provence-beli Grand Hotel Roi René-ben és a Hotel Baltimore-ban Párizsban.

Julie Grégoire, a franciaországi HotelServices luxus és felsőkategóriáért felelős alelnöke szerint „A luxus kategóriájú, elegáns szállókat többnyire férfiak tervezték férfiak részére. Az elmúlt tíz évben mégis megháromszorozódott az ilyen szállodákban megszálló üzleti úton lévő, vagy pihenni vágyó hölgyek száma. Az MGallery egy merész, ámde figyelmes márkaként egyre inkább hozzáidomul az egyre növekvő női ügyfélkör igényeihez, mivel ebben a szegmensben a részletekre való odafigyelés az, ami megkülönböztet a többi szállodától.”

nemzeti15

Ma már a nők egyre növekvő ügyfélbázist jelentenek. Az üzleti úton lévők mintegy 43%-át képviselik és 75%-ban ők döntenek a szabadidős célú utazások részleteiről is. Erre a tendenciára reagálva, a szolgáltatásokat mindig is kínálatának középpontjába helyező MGallery bevezeti „Inspired by her” elnevezéssel kifejezetten nőknek ajánlott szolgáltatásait. p>

E szolgáltatás kínálat összeállításához a márka tapasztalati úton közelített, meghallgatva, és figyelmesen kutatva hölgyvendégeinek és szállodaigazgatóinak véleményét, kívánságait, részletekbe menő hosszas egyeztetéseket folytatva e kérdésben a turisztikai iparág kulcsfontosságú szereplőivel. Ezen felül az MGallery figyelembe vette 250, az Accor hűségprogramjában résztvevő női ügyfél megkérdezésén alapuló felmérés eredményeit is.

nemzeti15

E felmérés három dolgot emelt ki, amelyre nagy hangsúlyt helyeznek a hölgyek:
– A biztonság és kényelem,
– A lelki nyugalom, a jó közérzet érzése, melyek abból fakadnak, hogy a legmegfelelőbb termékekkel és hiánypótló szolgáltatásokkal látják el a vendégeket
– Egészséges, kiegyensúlyozott, és változatos étel-, és italkínálat.

Az MGallery mindezeknek az igényeknek eleget tesz kínálatával. Amint megérkezik egy hölgyvendég, azonnal átadják neki a rendelkezésére álló szolgáltatásokat és kiegészítőket ismertető anyagot. Ez alapján ki tudja választani, hogy hol, milyen szobában szeretne tartózkodni (például, elképzelhető, hogy a kisebb szoba kényelmes otthonosságát részesíti előnyben), valamint számos egyéb különleges figyelmességben lehet része, úgymint a köntös, és papucs az ő méretében, teljes alakos tükör, szoknyaakasztós vállfa, a gyógyteák széles választéka, stb.
Ráadásul, ha szeretné, akár Wolford harisnyát, manikűrkészletet, különféle krémeket, és testápolókat vásárolhat a Net-a-Porter csúcsminőségű ‘OhMyCream’ szépségápolási termékeinek kínálatából.

Az étterem és szobaszerviz menüjének kínálatában levesek, saláták, gyümölcs, és egyéb kiegyensúlyozott étkezést támogató fogások szerepelnek. Végezetül, e páratlan kínálatban a jóga matrac, és súlyzók, vasalódeszka, női magazinok, és egy sor egyéb apró figyelmesség is szerepel.

„ Franciaországi magyar művészek kiállítását támogatja a Hotel Nemzeti – Reigl Judit és Hantai Simon munkásságát mutatják be hamarosan a Ludwig Múzeumban

Budapest, 2014. február 26. – Hasonló életutat bejárt kortársak, Reigl Judit és Hantai Simon műveit mutatja be a Ludwig Múzeum következő két tárlata, amelyeknek a Hotel Nemzeti is támogatója. A magyar származású, ám Franciaországban ismertté vált festőművészek nemcsak együtt jártak iskolába, de egy közös barátjuk, André Breton is befolyásolta mindkettőjük életútját. A Ludwig Múzeum tárlatainak keretében ezúttal Reigl Judit és Hantai Simon festményei közül is a teljes életutakat végigölelő alkotásokat tekinthetik meg a látogatók.

Jelentős művészeti értéket képviselnek azok a kiállítások, amelyre hamarosan a Ludwig Múzeumban kerül sor a Hotel Nemzeti támogatásával. A szálloda az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében áll olyan kezdeményezések mellé, amelyek a kortárs művészet megismerését és népszerűsítését szolgálják. Így alakult ki az együttműködés a Ludwig Múzeummal is, amely évek óta Budapest egyik virágzó művészeti központjaként vonzza a közönséget. A Hotel Nemzeti kiemelt célja, hogy olyan kezdeményezések mellé álljon, amelyek hozzájárulnak a kortárs művészetek ismertségének és elismertségének növeléséhez. Ennek keretében nemrégiben a Magyar Nemzeti Galériával is megállapodást kötöttünk, amelynek köszönhetően a Rozsda Endre kiállítás megvalósulását támogattuk. Célunk az, hogy ezek az együttműködések akár hosszútávon is megmaradjanak, és közös erővel segítsük elő a kultúra megismerését az egyes intézményekkel.

nemzeti15

Ezúttal Reigl Judit és Hantai Simon festményeinek magyarországi kiállítása valósul meg a szálloda támogatásával, mindez pedig reményeink szerint csak a kezdete egy gyümölcsöző együttműködésnek. A Párizsban élt magyar képzőművészek egymást követő tárlatai számos érdekes képet vonultatnak majd fel.
Reigl Judit 1950-ben telepedett le Franciaországban és egy évvel Hantai Simon után, 1954-ben rendezte első kiállítását André Breton közreműködésével, aki a tárlat katalógusának előszavát írta. Első időszakát egyértelműen a szürrealizmus határozta meg, majd az absztrakt felé fordult. Számos elismerésben részesült: megkapta többek között a külföldön kiemelt elismerésnek számító Guggenheim International Awards-ot, de Magyarországon is kitüntették már a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, valamint Kossuth díjjal is. A tárlaton különleges alkotói útjának különböző problematikáit és stációt mutatják be kronologikusan 2014. március 20. és június 22. között. p>

nemzeti15

Hantai Simon karrierjének kezdete Reigl Juditéhoz hasonlóan alakult, a szürrealizmust követően ő is új eszközök és stílus felé fordult. A Ludwig Múzeumban ezúttal számos olyan műve is megtekinthető lesz 2014. május 8. és augusztus 24. között, amely eddig még nem volt látható. A Magyar Képzőművészeti Főiskolából elindult festőművész 1949-ben költözött Párizsba és ott alkotott egészen 2008-as haláláig. Korai éveiben a posztimpresszionizmus határozta meg műveit, majd André Breton hatására a szürrealizmus felé fordult egészen az ötvenes évek végéig. 1960-ban indult el az ún. pilage festészet útján, amelyekből a tárlaton ugyancsak megtekinthető lesz több ismert darab. Különleges pilage módszerrel készült képeinek népszerűsége évtizedek óta töretlen, néhány évvel ezelőtt rekord összegért, 140 millió forintért kelt el az egyik festménye a M.A.4 Red, amely akkor rekord árú eladásként került be a hazai és nemzetközi sajtóba.

Interkontinentális káprázat a Hotel Nemzetiben

2014. február 21. – Madártávlatból készített fotókat idéz a Hotel Nemzeti Budapest legfrissebb tárlata, amelynek keretében a nemzetközileg is elismert festőművész, Baranyai Levente Interkontinentális káprázat című kiállítása díszíti a Budapest művészeti szellemiségét támogató szálloda falait. A hotelben folyamatosan megújuló kortárs művészeti kiállítások sorában Baranyai Levente kiállítása már a negyedik, korábban megtekinthetőek voltak Köves Éva, Bakonyi Zsombor és Makláry Kálmán festményei is.

Interkontinentális káprázatot varázsol a Hotel Nemzeti falai közé a Herman Lipót és Kondor Béla díjas Baranyai Levente, aki domborműszerű, de mégis a 3D valóságot idéző különleges képeit mutatja be a 118 éves hotelben. A Hotel Nemzeti az Accor csoport felső kategóriás, egyedi szállodáit tömörítő MGallery kollekciójának első magyarországi szállodája. A hotel teljes felújitását és megújulását követően az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében nyitotta meg kapuit. Küldetése Budapest művészeti és kulturális életének bemutatása, támogatása, az elmúlt évben havi rendszerességgel adott otthont saját szervezésű kulturális rendezvényeknek, illetve különböző művészeti és társadalmi eseményeknek is. A rendezvények mellett a szálloda szezonálisan megújuló kortárs magyar képzőművészeti kiállításokkal is várja a vendégeket.

nemzeti15

Ennek a sorozatnak köszönhetően tekinthetik meg Baranyai Levente különleges madártávlatból készült Föld ábrázolásait a szállodába érkezők. „A Baranyai festmény egyszerre nyit és zár. A Baranyai kép látványából adódóan transzparens, azonban minél tovább nézzük, annál enigmatikusabb. Például a festészet szín és perspektíva tudásának hagyományos fegyverzetére gondolok, és azokra a művészetet ostorcsapás szerű változásokra késztető gerilla mémekre, amelyek minduntalan megkísértik eredeti értelmét és használatát: a narratív tényfeltárásra, mint filozófiára, a fotóra és a filmre, a dizájnra, mint a végsőkig finomított hasznosság elvére” – mondta el Kurdy Fehér János író a megnyitón Baranyai Leventéről, aki azt is hozzátette, hogy „különös többletet kapnak Baranyai vásznai a budapesti Hotel Nemzeti reprezentatív tereiben. Ez a szálloda az igényes és a kortárs kultúra iránt elkötelezett hazai és nemzetközi utazók egyik kiemelt célpontja volt és szándékai szerint most is ilyen kíván lenni”.

A nemzetközileg is elismert művész kiállított már Varsóban, Ljubljanában, Genfben, Einstadtban, Madridban és még sok nagyvárosban. Számos díjjal tüntették ki. A művész, mintha a föld portréfestője lenne, úgy idézi a környezet valódi sebeit művein, annak nyomait és bizonyítékait, hogy a környezetünk rombolódik. Emellett viszont realisztikus képet fest, amelyek szépséget és szimmetriát tükröznek. Baranyai Levente festményei az elmúlt évtizedekben egyenes ívű festői fejlődést mutattak, nemrég pedig elkezdte használni a művész a Google maps alkalmazást, amelynek köszönhetően még pontosabb részleteket tükröznek képei.

A különleges kiállítás a művész számos művét vonultatja fel, amelyek mind érdekes látképeket, valamint repülő motívumokat jelenítenek meg. A festmények augusztus végéig tekinthetők meg a Hotel Nemzetiben.

A Hotel Nemzetiben is a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük

2014. január 22. – Ma negyed évszázada létezik egy olyan nap Magyarországon, amikor minden a kultúráról szól, és országszerte programokkal emlékezünk meg arról, hogy mennyire fontos egy nemzetnek őrizni, és odafigyelni saját kulturális hagyományaira. 1989 óta január 22-én ünnepli az ország a Magyar Kultúra Napját, amellyel az egyik legnagyobb nemzeti kincsünk, a Himnusz előtt is tisztelgünk. A negyed évszázados évforduló alkalmából egy kicsit mi is visszaemlékezünk a Himnusz születésének történetére.

Kölcsey Ferenc, a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja a ránk maradt kézirata alapján 1823. január 22-én fejezte be a Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című versét, amely 20 évvel később Erkel Ferenc zenéjével hazánk nemzeti himnusza lett. 1989 óta ezen a napon emlékezünk meg kulturális gyökereinkről és arról, hogy mennyire fontos a nemzet összetartásához az, hogy ne feledkezzünk meg kulturális hagyományainkról. A fennmaradt emlékek alapján a magyaroknak a 19. századig nem volt nemzeti himnusza, felekezettől függően különböző dalokat énekeltek szívesen egy-egy ünnepi alkalommal – úgy, mint katolikusok körében ismert Boldogasszony anyánk című dalt, valamint az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű Szent István-éneket, a reformátusok pedig a 90. zsoltárt tartották nemzeti imájuknak.

nemzeti15

Kölcsey Ferenc 1823-ban vetette papírra ma már nemzeti imaként ismert művét, amely csak hat évvel később, 1829-ben látott napvilágot első alkalommal Kisfaludy Károly Aurórájában, majd 1932-ben már Kölcsey saját kötetében jelent meg. Mégis, csak a költő halála után hat évvel, 1944-ben érezte úgy Bartay András, a pesti Nemzeti Színház akkori igazgatója, hogy a költemény megérett a megzenésítésére, ekkor hirdetett pályázatot egy olyan zene megírására, amely méltó lehet a különleges ima kíséretére. A pályázatra 13 munka érkezett, amelyek közül Erkel Ferenc ma már mindenki által ismert dallama bizonyult a leginkább hozzá illőnek. A kitűzött 20 arany pályadíjat így Erkel Ferenc kapta meg.

A fennmaradt iratok szerint az első bemutatóra a Nemzeti Színházban 1844. július 2-án került sor, majd állami ünnepségen első alkalommal 1848. augusztus 20-án zendült fel a Himnusz. Annak ellenére, hogy innentől kezdve egyre nagyobb ismertségre tett szert a mű, illetve lassan általánosan elfogadottá vált, hogy nemzeti imádságunkként énekeljük, hivatalosan csak az 1989. évi XXXI. törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába.

A Magyar Kultúra Napján természetesen a Himnusz is felcsendül minden alkalommal, azonban ilyenkor a legszélesebb körű kulturális programokkal várják az érdeklődőket az ország minden szegletében. Ebben az évben például a Művészetek Palotájában az MR Szimfonikusok erre az alkalomra összeállított koncerttel készülnek, amelyen helyet kapnak például Bartók, Kodály és Liszt darabjai is, de kortárs darabként Borbély Mihály: Kettősverseny tárogatóra és cimbalomra című művének ősbemutatójára is ott kerül sor. Az országos Weöres Sándor centenáriumi év zárónapjaként a Fesztivál Színház is több programmal készül a Magyar Kultúra Napjára, az Országos Széchenyi Könyvtár pedig KönyTÁRlat elnevezésű programjával tiszteleg kulturális értékeink és a Himnusz előtt.

Természetesen a fővárosban és azon kívül is rengeteg program lesz január 22-én, a Hotel Nemzetiben pedig időszakos kiállításunk, a Makláry Kálmán festményeiből összeállított tárlat várja a vendégeket, amely ingyenesen megtekinthető a szállodában.

Speciális étrendű vendégeket is vár a Hotel Nemzeti

2014. január 16. – Napjainkban egyre több olyan betegség része az emberek életének, amely speciális étrenddel tartható csak kordában és figyelmet kíván a nap bármely szakaszában elfogyasztott ételek tekintetében. Ilyen a glutein- vagy a laktózérzékenység, de a már évtizedek óta népbetegségnek számító cukorbetegség is. Annak ellenére, hogy a diétás étrend betartása külső szemmel egyszerűnek tűnik – valójában nagy odafigyelést, és sokszor lemondást követel meg a betegektől, főleg akkor, ha napközben nem otthon étkeznek. A Hotel Nemzeti célja, hogy minden vendégének a legjobbat nyújtsa, senki ne szenvedjen hiányt gasztronómiai ínyencségekben. Éppen ezért igyekszik úgy összeállítani az étlapot Pap Márk, hogy mindenki találjon benne megfelelő fogást – erről beszélgettünk séfünkkel.

Minden konyhának megvan a maga sajátossága és kiemelten figyel arra Pap Márk, a Hotel Nemzeti séfje is, hogy ez a szálloda kínálatával se legyen másképp. Éppen ezért koncentrál a klasszikus magyar ízekre is, amelyeket minden esetben apró trükkökkel bolondít meg. Azonban a különleges ínyencségeknél sem mindegy, hogy azok elkészítése során egy-egy étterem odafigyel-e a speciális étrendet tartó vendégekre. Márk ezt pontosan tudja, hiszen cukorbetegsége miatt neki is fokozottan oda kell figyelnie az étrendjére. Többek között ezért is tartja fontosnak, hogy a Hotel Nemzeti étlapja is kedvezzen az egyes ételallergiával vagy cukorbetegséggel rendelkező vendégeknek is.

nemzeti15

„Egy diabéteszes javasolt napi szénhidrátbevitele nagyban hasonlít az egészséges emberekéhez, azonban az nem mindegy, hogy az ismert szénhidrát mennyiségen kívül mennyi rejtett szénhidrátot fogyasztunk. Véleményem szerint erre kell leginkább odafigyelni a betegeknek. Már a jelenlegi étlapunkon is szerepel néhány étel, amelyeket a diabéteszesek is bátran fogyaszthatnak, azonban szeretnénk a nyári étlapunkon egy dietetikussal is egyeztetett menüsorral kimondottan a cukorbetegeknek kedvezni” – mesélte el Pap Márk, akitől azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi étlapról például a kakukkfüves tyúkhúslevest javasolja zöldségekkel, valamint a főételek közül a grillezett lazacot olívakrémmel és céklás burgonyapürével tartja a cukorbeteg számára az egyik legjobb választásnak.

Márk az elmúlt hónapokban nagyon sokat kísérletezett olyan egészséges alapanyagokkal, amelyek alapjai lehetnek egy diabéteszes étrendjének is. Ezek közül szívesen használja otthon is a friss spenótot, spárgát, angol zellert, a mángold levelet és különböző halakat. Ki tudja, lehetséges, hogy a Hotel Nemzeti legközelebbi étlapján is feltűnnek hamarosan! Ezek szinte korlátlanul fogyasztható alapanyagok, amelyekből igazán ízletes és egészséges ételek készíthetők, ha pedig valami finom édességre vágyik Márk, akkor a mesterséges édesítőszerek használatát tartja a legegyszerűbb megoldásnak egy-egy sütemény elkészítéséhez, de a nyírfacukrot is lehet szerinte mértékkel fogyasztani.

Bár a nyári étlap diabetikus ételeiről még nem árult el semmit séfünk, addig is ajánljuk mindenkinek jelenlegi étlapunkat, a főzni szerető vendégeinknek pedig bemutatjuk Márk egyik kedvenc ételének receptjét, amelyet a cukorbetegek, vagy akár csak a fogyni vágyók számára otthon is bárki könnyedén elkészíthet: a grillezett csirkemellet naranccsal és szegfűszeges almával.

Grillezett csirkemell naranccsal és szegfűszeges almával

nemzeti15

Hozzávalók 10 adaghoz: 1 kg csirkemell – 2 db közepes alma – 2 db közepes narancs – 1 dl olaj – só, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj

A csirkemellet felszeleteljük (lehetőleg ne túl vékonyra, mert kiszárad sütés közben), sózzuk. Az almát megmossuk, és nagyobb cikkekre vágjuk (kb. 8-10 cikk/alma). A narancsot megmossuk, héját lereszeljük (vigyázzunk, hogy a fehér részt már ne reszeljük bele, mert keserűvé teszi az ételt), eltávolítjuk a maradék fehér részét és felkarikázzuk (kb. 4-5 karika/narancs).

A csirkemell mindkét oldalát előmelegített olajos serpenyőben megsütjük. A sülés végén kevés fahéjjal, reszelt narancshéjjal megszórjuk, majd kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A szegfűszeggel és fahéjjal megszórt gyümölcsöket ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk. Először a narancsot, aztán az almát. Ajánlott egy csipet sót szórni a gyümölcsökre is, hiszen a só kiemeli a gyümölcsök és édességek ízét is.

Tálaláskor a húst és a gyümölcsöket egymás mellé halmozzuk, de ízlés szerint össze is keverhetjük. Jellegzetes körete a párolt rizs, de bátran kipróbálhatjuk a barna rizst.

Sikeres volt az első Nemzeti Művész Klub háttérbeszélgetés

Kulturális párbeszédet kezdeményezett a Hotel Nemzeti által alapított Nemzeti Művész Klub

2013. december 16. – Szükség van a nyilvánosságra ahhoz, hogy egy művész országosan ismert legyen, de mindenkinek szabni kell egy határt, hogy meddig megy el a sikerért, az viszont nem kérdés, hogy a tehetség önmagában ma már kevés – többek között ebben is egyetértettek a Hotel Nemzeti Budapest által alapított Nemzeti Művész Klub első háttérbeszélgetésének résztvevői. A 117 éves történelmi múlttal rendelkező Hotel Nemzeti által alapított szakmai-baráti közösség és az ala¬pító Hotel Nemzeti közös célja, hogy a szálló kulturális szellemisé¬gének újjáélesztésével aktív formálói legyenek Budapest művészeti életének és a sikeres első alkalmat követően mostantól rendszeressé tegyék az érdekes témákat megvitató eseményt. Az első háttérbeszélgetésen Karafiáth Orsolya, Faragó András, Feke Pál és Szabó Győző vettek részt.

nemzeti15

2013 februárjában avatott új tagokat és ekkor kezdte meg működését a Hotel Nemzeti Budapest által alapított Nemzeti Művész Klub, amely tagjai mostantól rendszeresen gyűlnek össze, hogy minden alkalommal megvitassanak egy-egy aktuális művészeti témát, teret adva így egyedülálló módon annak, hogy a művészek a valódi művészeti értékekre koncentráljanak, és alkalmuk legyen a közös véleményformálásra. A jelenleg 23 tagot számláló klubban a tavaszi bővüléssel nemcsak a létszám, de a képviselt művészeti ágak is színesedtek, mindez pedig mostantól egy mélyebb kulturális párbeszédet indíthat el az alapító Hotel Nemzeti és a klub tagjai reményei szerint. A művészet és a nyilvánosság kapcsolata volt az első Nemzeti Művész Klub témája, amely során Karafiáth Orsolya, Faragó András, Feke Pál és Szabó Győző beszélgetett arról Bódy Gergő rádiós műsorvezetővel, hogy mennyire van létjogosultsága ma a média nyilvánosságának egy művész életében, jó, vagy rossz az, ha valaki sokat szerepel a médiában, meddig kell vagy lehet elmenni egy művésznek a saját ismertségének növeléséért.

„Bármennyire sokat szerepelek a médiában, az esetek 97 százalékában pontosan tudom kontrollálni, hogy mit és mennyit beszélnek rólam az emberek. Emellett azonban mindenkinek meg kell érteni azt, hogy a művészek is pénzből élnek és ezért bevállalom, hogy egy újság reklámarca vagyok 4 éve, de azon belül mégis én döntöttem el, hogy csak magamat adom, nem öltöztetnek be semmilyen maskarába, és mint Szabó Győző jelenek meg. Teret kell adni annak is, hogy a bulvár magazinok írjanak rólam, közben pedig mégis büszke lehetek arra, hogy a Centrál Színházban teltházzal játsszuk Stohl Andrással aktuális darabunkat, a Jó zsaru, rossz zsarut és ott, mint művészt ismernek el minket és őrületes sikerrel megy a darab” – mondta el Szabó Győző, aki szerint a lényeg, hogy egy közös mederben tartsa a művész a róla megjelenő dolgokat.

A Nemzeti Művész Klub tagjai egy dologban mindenképpen egyetértettek: szükség van nyilvánosságra az érvényesüléshez és a kereskedelmi televíziók térnyerésével egy-egy televíziós megjelenés iszonyúan sokat lendíthet egy művész karrierjén még a magas kultúra berkein belül is. „A probléma az, hogy ma kizárólag a művészetből – de most kimondottan az én szakmámra koncentrálva az írásból – nem lehet Magyarországon megélni. Éppen ezért volt szükség arra, hogy például korábban olyan televíziós szerepléseket is elvállaltam, amelyekbe egyébként íróként nem mentem volna el, illetve ma sem mondok nemet céges rendezvényeknek – el kell fogadni, hogy a magas kultúra és a nyilvános szereplések, médiamegjelenések nem zárják ki egymást. Mégis érdekes, hogy megfigyelhető a levelek és közönségtalálkozók alapján, hogy a könyveim olvasói és azok, akik a televízión keresztül ismernek, nem feltétlenül ugyanazok az emberek” – mondta el Karafiáth Orsolya író, költő.

nemzeti15

Kitértek a művészek arra is, hogy itthon a celeb szó jelentése már teljesen pejoratív – mást jelent, mint külföldön. A kérdés viszont valójában az, hogy mit értünk a celeb szó alatt. Lehet úgy is érteni, hogy ismert, de lehet az is, hogy a celeb az, aki sokkal inkább maga miatt szerepel a médiában és nem az elért valós teljesítmény miatt – ebben a formában pedig egyik művész sem szeretné ezt magára venni.

Felmerült a háttérbeszélgetésen az is, hogy egyáltalán ki az, aki Magyarországon ma sztárnak számít. Faragó András azt is kiemelte, hogy nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a sztárság nem csak az országos ismertséget jelenti, hiszen a vidéki színházakban is játszanak színészek, akik a maguk közegében igenis nagy sztárnak számítanak úgy, hogy ezt a színházban nyújtott teljesítményüknek tudhatják be, amelyet ő maga személyesen is megtapasztalt régebben.” Tény, hogy az, aki színésznek áll, valamilyen szinten exhibicionista és az én tervem is az volt, amikor több mint 30 éve elindultam ezen a pályán, hogy ismert legyek, de azon belül már van egy határ, hogy mennyit mutatok meg a magánéletemből” – tette hozzá az ismert színművész.

A Nemzeti Művész Klub színész tagjai arra is kitértek, hogy vajon mennyire szabad vagy kell egy művésznek válogatni a szerepek között, van-e különbség szerep és szerep vagy darab és darab között. „Sokan kérdezték pár hónapja, hogy miért vállaltam el az István a király jubileumi szerepét, amelyre a válaszom egyértelmű volt: ez nem kérdés, hiszen a mi szakmánk nem olyan, hogy átírunk egy-egy mondatot, ha nem tetszik vagy kihagyunk egy dalt, ha nincs kedvünk elénekelni. Minden darab úgy kerek, ahogyan megalkotják és mi a feladatunk az, hogy minél hitelesebben játsszuk el.”

Egy éves születésnapját ünnepli a Hotel Nemzeti Budapest

Szakmai elismerések és aktív kulturális támogatói szerep kísérte végig Magyarország első MGallery szállodájának elmúlt 12 hónapját

2013. december 4. – Egy éve nyitotta meg kapuit a Hotel Nemzeti Budapest, Magyarország első MGallery szállodája, amely egyben őrzi a 117 éves múlttal rendelkező történelmi falak kulturális gyökereit, emellett viszont finoman elegyíti azt a modernitással. Az újra megnyílt hotel elmúlt egy éves működése során elnyerte a Best of Budapest&Hungary díjat, valamint a Business Excellence „új turisztikai szereplő” díját is, három nagyszerű kortárs kiállításnak adott már otthont és több kulturális kezdeményezésben is részt vett.

nemzeti15

„A Hotel Nemzeti nem titkolt célja a kultúrát pártfogó gyökerekhez való visszatérés, a művészeket támogató, pezsgő kulturális életnek helyet adni a szálloda falai között gazdag művészeti programok helyszíneként, ezzel is emlékezetes pillanatokat szerezve a hotelbe látogatóknak. Úgy gondolom, hogy szállodánk az elmúlt egy évben egyenes úton indult el e célok mentén és az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében már eddig is tettünk a kultúráért. A célunk, hogy mindez erősödjön és egyre aktívabb szerepet töltsünk be a kortárs művészetek elismertségének növelésében” – mondta el a születésnap kapcsán Vaszily Edit, a szálloda igazgatónője.

Nem véletlen, hogy a megújult szálloda a kulturális életben betöltött aktív részvételével és karakterességével már a nyitást követően lenyűgözte Budapest közönségét és elnyerte a Best of Budapest&Hungary díját „új 4 csillagos hotel” kategóriában a Budapest Week Publishing olvasói, üzleti partnerei és a szakmai zsűri véleménye alapján. Illetve a Business Traveller Hungary magazin szakmai zsűrije és olvasóinak szavazata alapján 2013-ban a Hotel Nemzeti kapta a Business Excellence „új turisztikai szereplő” díját is. A Hotel Nemzeti emellett kiemelten büszke arra, hogy ilyen rövid idő alatt egyénre szabott, minőségi szolgáltatásaival több száz vendégvisszajelzés alapján Budapest TOP10 szállodái között szerepel és ezzel elnyerte a Tripadvisor Excellence 2013 minősítését.

A szállodának helyt adó, korszerűen felújított épület harmonikus egyensúlyt teremt a hagyomány és merészség, erő és elegancia, múlt és jelen között. Tökéletes egység teremtődik itt a történelem és a modernitás, a színek és a letisztultság, jómód és visszafogottság, holnap és ma között. A szállodában a vendégek 68 Classic szoba, 7 Superior szoba, 3 Junior Suite, és 2 lakosztály közül válogathatnak. A szálloda egyik fő nevezetessége az egyedi bárszerviz, amely tradicionális, kiváló minőségű magyar ételeket-italokat és desszerteket kínál. Vendégeik káprázatos, eredeti XIX. századi festett üvegtető alatt fogyaszthatják el reggelijüket elegáns, kényelmes, kortárs környezetben.

nemzeti15

A századfordulón épült Hotel Nemzetinek mindig is meghatározó szerepe volt a magyar kulturális és művészeti életben, amelyet az újranyitás után is folytatni kíván. Az elmúlt egy évben havi rendszerességgel adott otthont saját szervezésű kulturális rendezvényeknek, illetve szponzorált különböző művészeti és társadalmi eseményeket. A szálloda vendégei között köszönthetett nagyhírű, nemzetközileg elismert művészeket, a közélet meghatározó szereplőit. A épület falai között szezonálisan megújuló, kortárs magyar képzőművészeti alkotásokon keresztül közvetíti vendégeinek Budapest művészeti szellemiségét. A Hotel Nemzeti a szállodán kívül is támogatja a művészeteket, 2013. november és 2014. március között a Nemzeti Galériában megrendezett Rozsda Endre kiállítás szponzora.

A hotelben megrendezésre került programok sokszínűségét igazolják a különböző kulturális rendezvények, mint pl.: divatbemutató, wine orchestra party- ahol a bor, zene, és gasztronómia találkozik-, könyvbemutatók, gyerekekenek ettiket óra, sajtótájékoztató és a különböző közösségek életében való aktív részvétel. A szálloda Memorable Moment csomagja is a művészetek jegyében került kialakításra. A Nemzeti Színházzal való közös múltra visszavezetve olyan egyedi, különleges programot kínál, amely a magyar kulturális értékeket és érdekességeket mutatja be vendégeinek. A Nemzeti Színházban a látogatók betekinthetnek a kulisszák mögé egyéni, személyre szabott idegenvezetés keretében. Tavasszal újult meg a Nemzeti Művész Klub, amelyet a Hotel Nemzeti hívott életre azzal a céllal, hogy a neves művészekből álló társaság tagjai valódi klubként működjenek és így járuljanak hozzá a kultúra elismertségének növeléséhez.

Téli ízek költöztek a Hotel Nemzeti konyhájába

2013. november 20. – Új szezonális étlappal várja vendégeit a Hotel Nemzeti, amelyet a szálloda séfje, Pap Márk állított össze az igazi téli alapanyagok hamisíthatatlan ízharmóniájának kiemelésével. „Az új étlap összeállításánál is igyekeztem a magyar konyha alapvető vonásait meghagyni, mégis minden esetben valami újat és érdekeset akartam alkotni, amely a vendégeknek maradandó gasztronómiai élményt nyújt. Az téli menünkbe a sütőtök, a gesztenye, cékla, meleg csokoládé, de még az earl grey tea ízeit is becsempésztem úgy, hogy a modern és újszerű ízekkel párosítottam ezeket az alapanyagokat” – mesélte séfünk az új étlap kapcsán.

nemzeti15

Novemberben a téli étlap ínyencségei közül válogathatnak a Hotel Nemzeti szezonális menüjéről. Hosszú hetek munkája előzte meg az új étlapunk debütálását, rengeteg ízt és összeállítást kipróbáltunk, míg eljutottunk a végső fogásokhoz. Kizárólag két olyan recept maradt a szezonális választékban, amely már az előző szezonban is szerepelt a menü étlapon: a kakukkfüves tyúkhúsleves zöldségekkel, valamint a gulyásleves csipetkével, hiszen ezek az ételek a magyar konyha elengedhetetlen remekei, amelyeket séfünk éppen csak annyira bolondított meg az eredeti bevált recepthez képest, hogy egy csipetnyi újdonságot adjon, de mégis a megszokott ízvilágot tükrözze.

Az új fogásokkal azonban már sokkal bátrabban kísérletezett Pap Márk, a Budapest sertésszűz Nemzeti módra raguja például egészen darabjaiból lett újragondolva: „A ragut teljesen szétszedtem alkotóelemeire és mindegyik alkotóelemet kicsit másképpen készítjük el, más halmazállapotban kerülnek a tányérra – meséli Márk, aki azt is bevallotta, hogy ez az egyik olyan fogás, amelyre igazán büszke.

Különleges ízvilágot tükröz például a Hotel Nemzeti sütőtök krémlevese is, amelyet kókusztejjel és tökmagvas birsalmazselével tálalunk. A zselét – amely egyébként balzsamecettel is meg van bolondítva – önmagában szolgáljuk fel a vendégeknek és erre öntjük rá a kókusztejes sütőtök krémlevest, így alkot teljes összhangot a kompozíció.

nemzeti15

A desszertek közül talán a legérdekesebb fogás a csokoládé soufflé earl gray krémsajttal, amelyhez erős earl grey tea esszencia lefőzésével készítik elő a krémsajtot a konyhán és így tálalják a különleges édességet.

Mindez természetesen csak töredéke az új választékunknak, így érdemes megnézni új étlapunkat is és személyesen megtapasztalni az igazi téli gasztronómiai kínálatunk élményét, mint például a réteslapban sült camembert, citrusos bébispenót salátával és füstölt sonkával, a grillezett lazacot olívakrémmel és céklás burgonyapürével vagy a körtés kéksajtos desszertet. Akik pedig a megszokott ízeinkhez ragaszkodnak, azokat továbbra is állandó étlapunkkal várjuk, így például a caesar salátával csirkemellel, koktél rákkal vagy tonhallal, illetve még mindig megtalálható MGallery burgerünk is fűszeres burgonyával.

Nemzetközi hírű kiállítást támogat a Hotel Nemzeti

November 19-én nyílt Rozsda Endre műveiből retrospektív kiállítás a Nemzeti Galériában

2013. november 19. – A Hotel Nemzeti Budapest kiemelt célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében és támogassa azt, hogy a hazai kortárs művészet minél nagyobb publicitást kapjon Magyarországon. E művészeti szellemiség koncepciója mentén támogatja a hotel a Magyar Nemzeti Galéria aktuális kiállítását is, amely a nemzetközileg is elismert magyar származású művész, Rozsda Endre századik születésnapja alkalmából „Az idő ölelésében” címmel kerül megrendezésre. A retrospektív kiállításon mintegy 100 festményt, grafikát és fényképet vonultatnak fel a művész életművéből.

nemzeti15

A Hotel Nemzeti 1896-os nyitása óta a kulturális élet pezsgő központja volt. Olyan művészek fordultak meg a falai között, mint Jászai Mari, Bajor Gizi és a legendás színésznő, Blaha Lujza, de nemcsak ismert színészek, zenészek, hanem híres művészek törzshelyévé is vált a ma már történelmi jelentőségű épület. A 20. század elején az épület megtartotta kulturális központi szerepét, mely aztán a század végére elkopott, azonban 2012-ben újra megnyílt a szálloda, és az új nyitás új megközelítést, de egyben az eredeti kulturális értékekhez való visszatérést is jelentette.

A Hotel Nemzeti nem titkolt célja a kultúrát támogató gyökerekhez való visszatérés, a művészeket támogató, pezsgő kulturális életnek helyet adni a szálloda falai között gazdag művészeti programok helyszíneként, ezzel is emlékezetes pillanatokat szerezve a hotelbe látogatóknak. Ugyanakkor a kortárs magyar művészet támogatását szeretnék megvalósítani. Az épület – amely már építészeti stílusában is a XIX. század hangulatát vegyíti korunk modern stílusával – olyan kiállításoknak ad otthont, melyek a hazai kortárs művészet kiemelkedő alakjainak műveit mutatják be, emellett pedig támogatóként áll a hotel nemzetközi szintű kezdeményezések mecénásának is, ha azon keresztül a hazai művészek elismertségéhez járulhat hozzá.

Ennek mentén az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében állt a Hotel Nemzeti ez alkalommal a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Az idő ölelésében című kiállítás mellé támogatóként, amely március másodikáig tekinthető meg a Nemzeti Galériában. A történelmi gyökerekkel rendelkező szálloda büszke arra, hogy az épület hagyományait ápolva ismét a kultúra mecénásaként segítheti a kortárs művészetek megismerését és hozzájárulhat olyan sikerekhez, amelyek a jövő embereinek kulturális tájékozottságát is emelheti.

nemzeti15

Rozsda Endre kiállítása egy különleges állomást jelent a Hotel Nemzeti történetében is, hiszen egy olyan művész hazai munkásságának bemutatása mellé állt a szálloda, aki igazi kozmopolitaként képes volt a naturalizmustól az absztraktig a festészet, grafika és fotó eszközeivel igazán sokszínű alkotásokat az utókorra hagyni. Rozsda Endre mentes maradt a stílusok és iskolák egyszerű követésétől. Festészetében, grafikáiban egy olyan művész jelenlétét érezzük, aki mindent képes vonalakkal és színekkel kifejezni, és akinek minden ceruzával és ecsettel húzott mozdulata finom jelentések hordozója.

A Nemzeti Galéria kiállításának megtekintését kiegészítve érdemes a művészetkedvelőknek a Hotel Nemzetibe is ellátogatni, hogy még egy kiállítás élményével gazdagabbak legyenek, hiszen jelenleg Makláry Kálmán festményei díszítik az épület falait, amelyek szabadon megtekinthetők a Hotelben.

 

Asztalfoglalás

Írjon nekünk!
Ha szeretne asztalt foglalni, írjon nekünk vagy foglalja le helyét telefonon.
Telefon: 06-1-477-45-00

Hasznostudnivalók

• Ingyen WI-FI vendégeinknek
• Parkolási lehetőség a szálloda mögötti parkolóházban
• Mozgáskorlátozottak számára könnyen megközelíthető

Hírlevél feliratkozás

[contact-form-7 404 "Not Found"]