Telefon: +36 1 477 45 00
1088 Budapest, József krt. 4.Térkép

Korábbi kiállításaink

Baranyai Levente

Baranyai Levente Google ihletésű képeit tekinthetik meg a látogatók a történelmi falak között

Madártávlatból készített fotókat idéz a Hotel Nemzeti Budapest legfrissebb tárlata, amelynek keretében a nemzetközileg is elismert festőművész, Baranyai Levente Interkontinentális káprázat című kiállítása díszíti a Budapest művészeti szellemiségét támogató szálloda falait. A hotelben folyamatosan megújuló kortárs művészeti kiállítások sorában Baranyai Levente kiállítása már a negyedik, korábban megtekinthetőek voltak Köves Éva, Bakonyi Zsombor és Makláry Kálmán festményei is.

Interkontinentális káprázatot varázsol a Hotel Nemzeti falai közé a Herman Lipót és Kondor Béla díjas Baranyai Levente, aki domborműszerű, de mégis a 3D valóságot idéző különleges képeit mutatja be a 118 éves hotelben. A Hotel Nemzeti az Accor csoport felső kategóriás, egyedi szállodáit tömörítő MGallery kollekciójának első magyarországi szállodája. A hotel teljes felújitását és megújulását követően az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében nyitotta meg kapuit. Küldetése Budapest művészeti és kulturális életének bemutatása, támogatása, az elmúlt évben havi rendszerességgel adott otthont saját szervezésű kulturális rendezvényeknek, illetve különböző művészeti és társadalmi eseményeknek is. A rendezvények mellett a szálloda szezonálisan megújuló kortárs magyar képzőművészeti kiállításokkal is várja a vendégeket.

nemzeti15

Ennek a sorozatnak köszönhetően tekinthetik meg Baranyai Levente különleges madártávlatból készült Föld ábrázolásait a szállodába érkezők. „A Baranyai festmény egyszerre nyit és zár. A Baranyai kép látványából adódóan transzparens, azonban minél tovább nézzük, annál enigmatikusabb. Például a festészet szín és perspektíva tudásának hagyományos fegyverzetére gondolok, és azokra a művészetet ostorcsapás szerű változásokra késztető gerilla mémekre, amelyek minduntalan megkísértik eredeti értelmét és használatát: a narratív tényfeltárásra, mint filozófiára, a fotóra és a filmre, a dizájnra, mint a végsőkig finomított hasznosság elvére” – mondta el Kurdy Fehér János író a megnyitón Baranyai Leventéről, aki azt is hozzátette, hogy „különös többletet kapnak Baranyai vásznai a budapesti Hotel Nemzeti reprezentatív tereiben. Ez a szálloda az igényes és a kortárs kultúra iránt elkötelezett hazai és nemzetközi utazók egyik kiemelt célpontja volt és szándékai szerint most is ilyen kíván lenni”.

A nemzetközileg is elismert művész kiállított már Varsóban, Ljubljanában, Genfben, Einstadtban, Madridban és még sok nagyvárosban. Számos díjjal tüntették ki. A művész, mintha a föld portréfestője lenne, úgy idézi a környezet valódi sebeit művein, annak nyomait és bizonyítékait, hogy a környezetünk rombolódik. Emellett viszont realisztikus képet fest, amelyek szépséget és szimmetriát tükröznek. Baranyai Levente festményei az elmúlt évtizedekben egyenes ívű festői fejlődést mutattak, nemrég pedig elkezdte használni a művész a Google maps alkalmazást, amelynek köszönhetően még pontosabb részleteket tükröznek képei.

A különleges kiállítás a művész számos művét vonultatja fel, amelyek mind érdekes látképeket, valamint repülő motívumokat jelenítenek meg. A festmények augusztus végéig tekinthetők meg a Hotel Nemzetiben.

 

Makláry Kálmán

Chagall, Kafka és Gulácsy Lajos festészete egyszerre költözött be a történelmi falak közé

Ismét egy elismert hazai kortárs művész alkotásainak ad otthont a Hotel Nemzeti Budapest, október elsején Makláry Kálmán műveiből nyílt különleges kiállítás a patinás épületben. A Chagallhoz, Gulácsyhoz és Kaffkához is hasonlított festőművész kiállításán munkásságának nagy rajongója, Havasi Balázs zongoraművész volt a díszvendég. Az eseményt Ledényi Attila, az Art Market Bu

A Hotel Nemzeti Budapest több mint 115 éves történelme alatt erősen kötődött a művészetekhez, amit tavaly decemberi nyitása óta kiemelten hangsúlyoz és a művészeti élet aktív szereplője, több művészeti ág találkozásának színtere kíván lenni. Éppen ezért ad helyet olyan időszakos kiállításoknak, amelyek a mai modern kortárs művészet kiemelkedő szereplőinek alkotásait mutatják be.dapest igazgatója nyitotta meg, aki arról beszélt, Makláry művészete kivételesen őszinte alkotások sora.

Makláry Kálmán sajátos festészetét hasonlították már Chagall, Kafka és Gulácsy Lajos világához is. A Hajdúszoboszlón született, kezdetben professzionális zenészként dolgozó festő alkotásai egyszerre zeneiek és építészetiek, lendületesek és visszafogottak, valóságosak és álomszerűek. Volt már kiállítása többek között New Yorkban, Los Angelesben, Essenben, Londonban és Grazban is. „Makláry Kálmán, kevesen tudják, több hangszeren játszik” – mondta Ledényi Attila a megnyitón arra utalva, hogy a zenei múlt, és képletesen a sokszínűség a képek hangulatában is visszaköszön.

Az Európa-szerte és a tengerentúlon is bemutatkozott művész sajátos képzőművészeti közelítéssel értelmezi és mutatja be a bennünket körbevevő világ mélységét, szellemiségét, misztikumát. Az Art Market igazgatója az októberi megnyitón azt is elmondta, hogy Makláry Kálmán „nem megfontolt művész, hanem őszinte”, művészete „inkább robban, minthogy elfojtaná magában az indulatot”.

A Hotel Nemzetiben kiállított képek mind sugallják azt az életérzést, amelyet Makláry Kálmán bevallottan hozzá közelállónak érez: “A festészet bizonyos fokú mágia … létezik egy mindent átjáró – átölelő hatalmas akarat, s a művész érzékenysége csak motiváló erőként szolgál. A színek, a fények, a formák is abban segédkeznek csupán, hogy a festő szándékát a tiszta energia ragyogásává koncentrálják.”
Amennyiben a festő által vászonra vetített színek, fények és formák megismételhetetlen egybeforrását élőben is szívesen megtekintenék, a Hotel Nemzeti időszakos kiállításán 2014. február közepéig személyesen is részesei lehetnek ennek a csodának.

Bakonyi Zsombor

Képzeletbeli városképek, avagy hogyan működik a túlélés a technikolor-szerűen rothadó metropoliszokban

A Hotel Nemzeti Budapest újabb kortárs festőművészt fogad be időszakosan. A 117 éves, patinás épület modern enteriőrjét Barakonyi Zsombor alkotásai teszik még korszerűbbé.

A Hotel Nemzeti Budapest nem titkolt célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében. Budapest művészeti szellemiségének felfedezése jegyében időről időre újabb kortárs alkotók kapnak lehetőséget, hogy műveikkel életet vigyenek a hófehér falak közé. A szálloda belsőépítészeti megoldásait tökéletesen kiegészítik a művek. Az épület halljában és közösségi tereiben megtekinthető magyar modern művészeti alkotásokat bemutató időszakos kiállítás-sorozat egy újabb állomásához érkezett. A Hotel Nemzeti Budapest  április 16-án nyíló tárlata Barakonyi Zsombor festőművész alkotásait mutatja be az érdeklődőknek.

Zsombor a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori, doktori fokozatot is szerző diákja, korábban volt ösztöndíjas Londonban, Camberwell College of Art fotó szakán, illetve az Accademia Ungherese a Roma ösztöndíját is kiérdemelte. Több egyéni és csoportos kiállítással, nemzetközi bemutatkozással a háta mögött, olyan díjakat tudhat magának, mint a Strabag Alkotói díj, vagy a Barcsay Jenő díj.

Az elmúlt évek során összetett képalkotói eljárást alakított ki. Táblaképei képi világa első ránézésre az ember alkotta világ ellentmondásos természetét – annak megszokott otthonosságával és egyben rácsodálkozást kiváltó teátrális idegenségével – idézi meg, s utal ezen keresztül az utópiák világára is.

„Korábbi festményeimmel szemben, melyek olyan konkrét helyszíneket ábrázoltak, mint az Andrássy út és az Oktogon, legújabb munkáimon többnyire nehéz eldönteni, hogy a filmes látványvilágot megidéző jelenetek hol és mikor játszódnak. Bécs, London, Róma – vagy Budapest? A nyolcvanas, a kilencvenes években vagy holnapután? A világ, amit teremtek egy képzeletbeli városkép megfakult patinájára emlékeztet (mely azt kívánja a nézőtől, hogy elidőzzön ebben a városban, ahogy én is életem bizonyos szakaszait egy-egy városnak szenteltem). Másként fogalmazva: vizsgálódásaim tárgya az, hogy hogyan működik a túlélés a technicolor-szerűen rothadó metropoliszokban, napról-napra, élet- és halálvágyból építkezve.”

Ezek a festmények kerülnek most a Hotel Nemzeti Budapest falaira. 117 éves épület, modern enteriőr és egy nagyon is kozmopolita hitvallást valló alkotó. Ezt tudja most ez a kiállítás nyújtani azoknak, akik a következő hónapokban betérnek a szállodába.

Köves Éva

A most megnyílt Hotel Nemzeti Budapest ad otthont Köves Éva festőművész időszakos kiállításának

nemzeti15A Hotel Nemzeti Budapest célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében. Az artistic spirit, a művészeti szellemiség nem csak a szálloda belsőépítészeti jegyeiben jelenik meg, de ez a légkör hatja át az épület halljában és közösségi tereiben megtekinthető magyar modern művészeti alkotásokat bemutató időszakos kiállításokat is.

A Hotel Nemzeti Budapest  elsőként Köves Éva festőművész alkotásait mutatja be az érdeklődőknek. Köves Éva a magyar kortárs művészet középgenerációjának egyik legjelentősebb, meghatározó művészegyénisége. Pályájának kezdetét a hazai művészetben igen domináns avantgarde művészeti hagyományok, elsősorban a konstruktivizmus és a fotók iránti érdeklődés jellemezte. A rendszerváltás korszakára visszavezethető megváltozott magyar társadalom és egzisztenciális különbségek hatására alkotásainak egyre meghatározóbb elemévé vált a szociális érzékenység, valamint a társadalmi problémák iránti fogékonyság, melyet festményein épületeken, és különböző szerkezetű építményeken keresztül jelenít meg.

nemzeti18Művein a fotó, az olaj és a vászon természetes, mégis csodálatos harmóniában elevenedik meg. Pályája során legfőképp a fehér, szürke és fekete színek, valamint azok árnyalatai vonzották és vonzzák a mai napig, melyeket az árnyékolás technikájával tesz még intenzívebbé és dinamikussá. Köves Éva művészetére jellemző a tér újfajta érzékelése, annak használata és megjelenítése, így alkotásainak fő témája a már említett épített terek és szerkezetek, melyek képei fő motívumaként jelennek meg. Vásznainak főszereplője kezdetben a régi-új Budapest volt, melynek egy új arcát mutatta meg, később az új évezred Berlinjének és Moszkvájának képeit illesztette a budapestiek mellé.

Munkásságában egyéni módon és technikával, a fotó és a festészet szintézisére törekszik, így az alapanyagként használt fényképeket először vászonra kasírozza, majd az ily módon elkészült képeket átfesti, illetve továbbfesti. Az így elkészült egyedi alkotások minden esetben képsorokba rendezve kapják meg végleges formájukat, melyek már érdekes, változatos alakzatokban kerülnek a falakra.

A művésznőt pályája kezdetétől jelentős díjakkal és ösztöndíjakkal tüntették ki, valamint hazai és nemzetközi kiállításokra való meghívásokkal ismerték el munkásságát.  Mindközül talán legkiemelkedőbb az 1997-es Velencei Biennále, melyen Natura Morte című kiállítását csodálhatták meg az érdeklődők. Művei valamennyi jelentős magyar közgyűjteményben és számos magángyűjteményben is megtalálhatóak, emellett jelenleg, válogatott képei egy kiállítás keretében a Hotel Nemzeti falait ékesítik március végéig.

 

 

Asztalfoglalás

Írjon nekünk!
Ha szeretne asztalt foglalni, írjon nekünk vagy foglalja le helyét telefonon.
Telefon: 06-1-477-45-00

Hasznostudnivalók

• Ingyen WI-FI vendégeinknek
• Parkolási lehetőség a szálloda mögötti parkolóházban
• Mozgáskorlátozottak számára könnyen megközelíthető

Hírlevél feliratkozás

[contact-form-7 404 "Not Found"]