Klíma fűtés

Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén az egyik legkardinálisabb kérdés, hogy gondoskodjunk az otthon melegéről. A vegyes tüzelésű kazánok és gázkazánok mellet egyre nagyobb teret nyernek azok a megoldások, amelyek segítenek pénzt megtakarítani. Ilyen megoldás a klíma fűtés.

A köztudatban a klímás fűtés úgy él, hogy sokat fogyaszt és nem hatékony. Ez a régi klímákkal igaz is volt, azonban az új hőszivattyús, inverteres klímákkal már teljesen más a helyzet. Kezdetben csak hétvégi házakban alkalmazták ezt a lehetőséget, mára már egyre elterjedtebb.

A hőszivattyús, inverteres hűtő-fűtő klímák energia takarékosan képesek az otthon melegét és hidegét biztosítani. A legtöbb esetben -10, -15 fokig is képesek működni, viszont, ha folyamatosan használni szeretnénk, érdemes egy fűtésre optimalizált klímát beszereznünk.

A hőszivattyús klíma működési elve, hogy melegben a kompresszorral kifelé, a külvilág felé nyomja a lakás melegét, fűtésnél ez pont fordítva van. A kültéri egység által termelt meleget a lakás belső terébe vezeti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel a módszerrel maximum 15 perc alatt is felfűthető teljesen egy ingatlan.

Az igazi energia takarékosság elérését az inverter biztosítja. Az inverter segítségével a klíma annyi áramot vesz fel, amennyi a hőmérséklet szinten tartásához éppen szükséges. A régi típusú klímák, amikor érzékelték a hőmérséklet csökkenését, bekapcsolta, hirtelen terhelést jelentve az elektromos hálózatnak. Az inverteres klímák folyamatosan mennek, a beállított hőmérséklet és a külső hőmérséklet eltérését figyelik, ha kell, bekapcsol a kültéri egység, hűtenek, de ha nem, csak keringeti a levegőt.  A minimális áramfelvételnek köszönhetően az áramfogyasztás átlagosan havi 20-25 kwh-val növekszik.

Amennyiben új ingatlant építünk, a klíma fűtés kiépítése sokkal gyorsabb, mint bármilyen hagyományos megoldásé. Nagyobb lakás esetén több beltéri egységre lesz szükségünk. Azonban ez a plusz befektetés az alacsony energia számlák miatt igen gyorsan megtérül, átlag 3-5 év alatt.

Szeretné kiépíteni saját klíma fűtését? Keresse fel szakembereinket és érdeklődjön a részletekről!

Szóljon hozzá!