Információk a Zöld Hitelhez szükséges energetika besorolásról

Manapság fontos kérdés lett, hogy milyen feltételekkel lehet bekerülni a Zöld Otthon Programba. Az akár 70 millió forintos kölcsönösszeg fontos kritériuma a legalább BB energetikai besorolás. De mit is jelent ez?

Legyenek energiahatékonyak a házak

 

A Növekedési Hitelprogram részeként indították útjára a Zöld Hitelt, ezért is nevezik NHP Zöld Otthon programnak. A futamidő alatt legfeljebb 2,5%-os az ügyleti kamat (THM 2,66%), ez azonban akár 0% is lehet. Ennek feltétele, hogy Többgyermekes Családok Zöld Otthonteremtési Kamattámogatással vegyük igénybe.

Legyen azonban Zöld OTK vagy egyszerűen zöld lakáshitel, meghatározott feltételeknek kell megfelelnie. A kormányrendelet értelmében olyan otthonokkal juthatunk hozzá a Zöld Hitelhez, amelyek legalább BB energetikai besorolásúak. A magyarázat szerint ez pont megfelel a 2021-től érvényes majdnem nulla energiaigényű építésügyi előírásoknak. Az előírások többféle jellemzőt is meghatároznak. Legyen szó a nyílászárók minőségéről, a hőszigetelések mértékéről vagy az megújuló energiaforrások alkalmazásáról.

A Zöld Otthon Hitelhez előírt BB energetikai besorolást akkor kapja meg az ingatlan, ha a kiszámolt energiafogyasztás 81 és 100 KWh/m²a közé esik. Ennél alacsonyabbnál AA, magasabbnál CC lesz a minősítés.

Előzetesen nemcsak az energiafogyasztást érdemes kiszámolni, hanem a törlesztőrészletet is. A Zöld Otthon Program kalkulátorával pontos képet kapunk arról, hogy mekkora havi összeggel kell visszafizetnünk a hitelt.

Szóljon hozzá!