cukorbeteg láb

Fontos a cukorbeteg láb ápolása

Sebek, bőrszárazság, fertőzések az alsó végtagokon, ezek mind lehetnek a diabétesz tünetei. Hogy ezt megelőzzük, cukorbeteg láb esetén elengedhetetlen az ápolás. A betegség során károsodik a perifériás erek működése és deformálódhatnak a végtagok ízületei. Figyeljünk a tünetekre a lábon, mint például a vékonyodott, száraz, elfehéredett bőr, folyamatosan hideg alsó végtagok, gyulladás, dagadás, vízhólyagok vagy fekélyek megjelenése, vastag bőrkeményedés a talpon, esetleg gombásodás.

Ezek mind elősegítik a cukorbeteg láb kialakulását, tehát ha bármelyik megjelenik, ajánlott ellenőrizni. Inkább bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs baj, mint ne foglalkozzunk vele, mert abból nagyobb gond is lehet, például az idegek károsodása. Ha ez bekövetkezik, akkor jelenik meg a zsibbadás, bizsergés, a lábfejen és a talpon nem érzékelünk nyomást, nem fájnak a sebek és a hideget vagy a meleget sem érezzük úgy, ahogy kellene. A cukorbeteg láb ápolható, de időben kell elkezdeni, megelőzve a végtag elvesztését.

 Meszes plakkok oldása a komoly betegségek ellen

Az ateroszklerózis kialakul, amikor a koleszterin lerakódik az artáriák falára a kalciummal együtt, így merev lesz az ér és elkezd szűkülni. Hogy ezt megelőzzük, fontos a meszes plakkok oldása az elzáródás előtt. Ez a blokk nemcsak idősebb korban jöhet létre, hanem már fiatalabban is, hiszen függ az étkezéstől és az életmódtól is, csak utóbbinál a tünetek kevésbé jelennek meg. Nem elhanyagolható a probléma, ugyanis életveszélyes helyzetbe kerülhetünk.

A meszes plakkok oldása szükséges, mert veszélyes szövődmények léphetnek fel, mint például a stroke, a szívinfarktus, a vesekárosodás, a trombózis vagy az embólia. Az érelmeszesedésre való hajlamot lehet örökölni is, de nagyon nem mindegy, hogy milyen az életmód. A meszes plakkok oldása megoldható általunk, vagyis tartsunk koleszterinszegény étrendet, kerüljük a stresszt, mozogjunk eleget, ellenőrizzük a vérnyomást és nem ártana a cigarettát is letenni. Ha megtörténik mindez, nem kell aggódni, mert az egészségünk meg fog maradni az effajta védelmezés által.

Szóljon hozzá!