geotextília

A geotextília sokrétűen felhasználható

Minden kertészkedő álma a gyommentes, tiszta, rendezett ágyás. A geotextília hatalmas segítséget nyújt a gazok elleni harcban. Ez a tűnemezelt szálszerkezetű, filcszerű anyag sokrétűen felhasználható. Alkalmazzák díszágyásokban, veteményesekben és utcafronti előkerti beültetések esetén. Ezeken kívül, gyakran használják balkonkádakban és nagyobb dézsákban. Rengeteg előnye van, amelyek megkönnyítik a kertészkedést. Az alapvető funkciói közé sorolható a szűrés, a gyomelnyomás, az elválasztás, a hőszigetelés, valamint a vízelvezetés biztosítása.

A geotextília megakadályozza a különböző anyagösszetételű talajrétegek keveredését. Mivel remek hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, nyáron a szárazság, télen pedig a fagy ellen garantálja a védelmet. A talaj, illetve a föld apró szemcséit kiválóan fogja, viszont a vizet átengedi. Ezt sűrű szálszerkezete teszi lehetővé. A nagy szakítószilárdsága megakadályozza a gyom talajba való előretörését, sőt, nem engedi a vakond előbújását sem. A geotextília biztonságot eredményez.

A kerttervezés fontos feladat

Ha valamilyen új dologba vág bele, akkor az mindig nagyon izgalmas. Természetesen a kerttervezés is ilyen. Célszerű minden lépését többször és alaposan átgondolni. Figyelembe kell venni a következő 10-20 évet is. Elsősorban határozza meg az igényeit! Tegye fel magának a kérdést, hogy kell például kerti tó, gyep, konyhakert, világítás, játszótér a gyerekeknek. Befolyásoló tényező az is, hogy a meglévő növényzetet szeretné-e megtartani, vagy az eltávolításukon gondolkodik.

A virágok, a fák és a bokrok locsolása sok időt és energiát vesz igénybe, ezért az öntözőrendszer telepítése célszerű megoldás. Kerttervezés esetén ezt mindenképp be kell kalkulálni. Jó befektetés, hiszen hamar megtérül. Esztétikai szempontból nagyon előnyös utakat kialakítani. Ehhez használhat térkövet, falapokat, betont, stb. Könnyebbé teszik a közlekedést, főleg csapadékos időben. A tökéletes terv kidolgozása elengedhetetlen dolog, hiszen sok felesleges munkát kerülhet el. A kerttervezés a gyönyörű zöldövezet alapja.

Szóljon hozzá!