Mai névnap

Minden nap valakinek a névnapja!

Egy eléggé önmagából kifordult világot élünk, ami nagyon komolyan próbára teszi az embereket.

Ilyen körülmények között valójában kimondottan üdítő egy olyan kisebb ünnepség, amit a mai névnap hoz magával. Természetesen ez folyamatosan változik, hiszen minden nap egy új alkalom arra, hogy valakiért és valamiért hálát adjunk. A keresztnevek ünneplésének a magyar kultúrában komoly hagyománya van.

Vannak olyan ikonikus és jól ismert megszólítások, akiknek az alkalmát mindenki várja és megemlékezik róla, míg másokat gyakran csak a viselőjük ünnepel, vagy még ő sem igazán tud róla. A mai névnap szokásai nagyon lassan alakultak ki, de egyértelműen a keresztény vallásgyakorláshoz köthetők. Legelőször ugyanis a szentek nevei kerültek be a naptárakba, majd ezekhez csatlakozott a többi. Az évszázadok során sok plusz megszólítás alakult ki, így gyakran a mai névnap alkalmával nem csak egyet, hanem többet lehet ünnepelni.

Némi kis ajándékkal kedveskedni a személyeknek igazán illendő, már amennyiben tartja az alkalmat.

Ha több nem is legalább egy köszöntés erejéig jelezzük, hogy gondoltunk a mai névnap személyére. Már csak az a kérdés marad hátra, hogy pontosan milyen névnap van ma? Mivel ez folyamatosan változik és gyakran még évenként is tolódnak bizonyos dátumok, ezért szerencsés nyomon követni az alkalmakat.

Ha nincs kéznél egy neves naptár, akkor a kerdezdmeg.hu weboldalon megtudhatjuk a mai névnap alkalmával kinek érdemes küldenünk egy kedves üzenetet. Ha pedig egy közelebbi ismerősünk a szerencsés, úgy bátran látogassuk meg, biztosan örülni fog neki.f

Szóljon hozzá!