Az öntöző hatékonysága és takarékossága vitathatatlan

Minden hozzáértő személy és kerttulajdonos tisztában van vele, hogy egy automata locsoló legfontosabb előnye egyértelműen a hatékonyságában és a takarékosságában rejlik. Lehet, hogy régen a kényelem volt az, amit a tulajdonosok leginkább elvártak az öntöző működésétől, azonban ma már ez az energiahatékonyságot jelenti.

Régebben a gondolat, hogy a locsolórendszer megszabadítja az embert az öntözés fárasztó és időigényes tevékenységétől, mára már átalakult azzá, hogy mennyi időt tud megtakarítani az öntöző és mennyire hatékonyan bánik a felhasznált vízzel. Nem csupán a vízzel, egy egyre fontosabbá váló energiaforrással bánik hatékonyan, de az ember idejével is, aki a locsolás közben azt csinálhat, amit csak szeretne.

Mérnökök évtizedes fejlesztési munkája révén tudja a leggazdaságosabban felhasználni a vizet egy modern öntöző. Mindezt tovább fokozza a tény, hogy a legoptimálisabb időben dolgozik, amikor a növényeknek a legnagyobb szükségük van az öntöző biztosította vízre és amikor a családtagok jó mélyen alszanak.

Hajnalban azért a leghatásosabb a locsolás, mert ekkor a legkisebb a párolgási veszteség. Lehet, hogy sok hozzá nem értő személy ezt érthetetlennek tartja, pedig az igazság az, hogy ez napközben akár 50% is lehet. Ezért annyira takarékos az öntöző a vízzel.

Az automata locsoló takarékossága Magyarországon

A hazai időjárási viszonyokat értve teljesen világos, hogy miért annyira fontos a takarékosság. Hazánk időjárása egyre szélsőségesebbé válik, ami ráadásul az uralkodó szárazság irányába halad. Az automata locsoló a rendelkezésre álló vízzel mindig gazdaságosan fog bánni. A jól érzékelhető, aszályosabb időszakokban ez pedig egy óriási pozitívum.

Sajnos az éves átlag csapadék, ami jó esetben 600 mm, egyre kisebb lesz, míg a napsütötte órák száma rohamosan nő. Érthető, hogy sokan ennek a hatásai ellen tenni akarnak a kertben. Ezért is döntenek az automata locsoló öntöző mellett. Megfigyelhető továbbá, hogy a magyarországi kutakban és vízgyűjtőkben is egyaránt jelentős apadás van, még akkor is, ha hazánk jó talajvízadottságokkal rendelkezik európai szinten.

Szóljon hozzá!