optikai kábel ár

Hogyan változik az optikai kábel ár?

A piacon nagyon sokféle kábellel találkozhatunk, azonban fontos kritériumok határozzák meg, hogy adott esetben éppen melyik kábelt kell választani. Az optikai kábel kiválóan alkalmas hang és képi információk veszteség nélküli továbbítására, feltétel azonban, hogy a kábel csatlakozója illeszkedjen az adott berendezéshez.

Ebben az esetben az elektromos áram helyett, az adatátvitelt a fényvezető szál biztosítja, minek következtében garantálható a veszteség mentes információtovábbítás. További előny, hogy a jel minőségére általában nincs hatással a távolság sem, így kiválóan megőrzi a jel tulajdonságokat a kábel eleje és vége közötti hosszúság között. Az optikai kábel ár függ a kivitelezés anyagától, a kábel hosszától és a vezeték belső szerkezetétől.

A magasabb minőségű optikai kábelek jobb fényvezető tulajdonságú, akár kvarc rostokat is tartalmazhatnak, amelyek tökéletesebb hangzást eredményeznek. Az optikai kábel ár ezért nagymértékben meghatározza az elérni kívánt hangminőséget hifi és házimozi rendszereink esetében.

USB kábel típusok és szabványok a gyakorlatban

Gyakran előfordul, ha többféle készüléket használunk, netán többféle gyártótól, hogy eltérő kábeleket kell alkalmaznunk az eszközök töltésére és adatátvitelhez. A legtöbb USB kábel nagyon hasonlít egymásra, azonban a belsejük jelentősen különbözhet egymástól, ami eltérő teljesítményt eredményezhet.

Az USB kábel szabványok (USB 4.0, 3.2 és 2.0) a kábel sebességét és funkcióját, míg az USB kábel típusok (Type-A, Type-B, Type-C) az esetleges csatlakozó alakját hivatottak meghatározni. Jó tudni, hogy az új USB szabványok megjelenésével a régi eszközök használatáról sem kell lemondani, ugyanis minden USB Type-A port visszafelé kompatibilis, tehát összeköthető akár USB 2.0-ás vagy 3.2-es porttal.

Jelenleg az USB-C az igazi mindentudó, amely a szimmetrikus kialakításának köszönhetően könnyebben csatlakoztatható. A kompakt mérete lehetővé teszi az egyszerű csatlakoztatást robusztus és vékony készülékek esetében is. A rendelkezésre álló funkciók tényleges támogatása azonban a két összekapcsolt készüléktől valamint a használt kábeltől is függ.

Szóljon hozzá!